Crida a les Jornades Municipalistes
Els veïns i veïnes de Manresa estem patint una situació d’urgència a nivell social, econòmic i polític, on estem perdent els drets més bàsics de ciutadania. El model econòmic basat en la precarietat, les polítiques d’austeritat i les retallades en serveis públics tenen un impacte directe en les condicions de vida de la ciutadania. L’Ajuntament aprofundeix en el model neoliberal a través de les polítiques que aplica, del model de ciutat que proposa i el propi funcionament del consistori, allunyant encara més les institucions dels interessos dels manresans i les manresanes.
La situació d’augment de la pobresa energètica, el continu degoteig de desnonaments o l’elevat percentatge d’atur, acompanyats de la inexistent sensibilitat social de l’Ajuntament de la ciutat, fa que ens haguem de plantejar noves formes d’intervenció per empoderar-nos a partir del debat i la participació. Es fa necessari dotar-nos d’un espai on parlar de l’àmbit municipal, posar en valor les experiències de lluita que s’han donat a la ciutat i debatre quines mesures serviran per canviar la vida dels veïns i veïnes.
Aquest espai ha de servir com a punt de trobada de totes aquelles persones que tenen la voluntat d’impulsar una transformació social d’arrel, on pugui confluir la pluralitat dels moviments socials i també aquella gent que se sent part de l’esquerra transformadora. Un espai de debat entre manresans i manresanes, des de baix, que busqui els punts que compartim sobre el model de ciutat, sobre com ha de funcionar el nostre ajuntament i les seves polítiques, per construir una alternativa.
En un context en que es donen experiències municipals valentes i arriscades, que a partir de les dinàmiques de les lluites concretes, es plantegen trencar les fronteres habituals, hem de ser conscients que en política és perillós copiar models i a Manresa potser no es donen les condicions per plantejar grans objectius a curt termini. Però si que ens pertoca valorar els encerts i les contradiccions dels projectes engegats arreu, i recollir-ne la filosofia que n’emana per fer l'anàlisi de la nostra situació concreta. Si compartim les diferents experiències personals i col•lectives de ciutadans, moviments socials i organitzacions de l'esquerra transformadora, podem ser capaços de marcar l'agenda, articular propostes i un nou model d'Ajuntament, extraient-ne un bon mètode de participació que a mig termini ens porti a recuperar Manresa per a les persones.
Per aquests motius cridem a totes aquelles persones que comparteixin aquests objectius a sumar-se i impulsar unes Jornades Municipalistes entorn als següents eixos de debat:
- Participació ciutadana i intervenció política
- Polítiques socials
- Model d’ajuntament